Bezglutenowe dżemy i przetwory

Lato obsypuje teraz nie tylko w gorącą pogodę, ale w owoce, których jest pełno w naszych ogrodach, sadach czy na straganach.

Warto skorzystać z cukru żelującego i wykonać samodzielnie dżemy nie tylko na zimę, ale jako dodatek do obiadów np. naleśniki bezglutenowe z dżemem – pycha- idealne na upały.

Jak zwykle do tematu dżemów powróciłam, kiedy kolejny raz kupiłam dżemy Stovita bezglutenowe w małych słoiczkach po 5 zł za sztukę. Postanowiłam spróbować swoich zdolności z truskawkami i cukrem żelującym. I niespodziewanie dla mnie samej zostałam zwolenniczką samodzielnie wykonanych dżemów. Na początek zrobiłam dżem z truskawek, ale był jak dla mnie zbyt lejący się, bez stałej konsystencji, ale idealny własnie jako polewa na wafle czy do lodów. Okazało się, ze jak pisze kilogram to nie wrzucać na oko owoców niezważonych.

Następne wyczyny wyszły już idealnie. Oczywiście pod względem glutenu zostały przetestowane na człowieku. Test zdał i otrzymał pozytywna opinie nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale milusińskich i dorosłych łakomczuchów.

Z tego też powodu kupuję przy każdych zakupach cukier żelujący, bo na stronie www.diamant.pl – są ciekawe pomysły z innymi owocami: banany, gruszki czy cytryna. Czekamy teraz na jabłka z sadu, śliwki, aronię i agrest. Jak szaleć latem to właśnie tworząc coś konstruktywnego do zjedzenia.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *