Kiełbasa z dzika

Zaleta mięsa z dzika jest jeszcze nie doceniana na polskich stołach. Z tego powodu, ze nie jest to mięso hodowlane,a upolowane w polskich lasach – jest towarem z tzw. wyższej półki lub posiadania znajomości wśród myśliwych, którzy mają już przesyt i chętnie dzielą się w ramach innych usług -mięsem z dzika.

Dziczyzna jest wg dietetyków zdrowym mięsem, zawsze podkreślają, że jest nie hodowanym,a zatem z tej racji nie naszpikowanym żadnymi konserwantami czy antybiotykami. Oprócz tego wymienia się witaminy, które to mięso posiada: magnez, fosfor, wapno, wit. B2, B5, B6. A w przypadku diety bezglutenowej, gdzie stale trzeba uważać na to co się je, a tym samym dostarczać organizmowi paliwo najlepszej jakości -mięso z dzika – chociaż od święta rozwiązuje problem.

Kiełbasa z dzika ma swoją cenę – od 30-50 zł za kilogram, oprócz wszystkich witamin i minerałów – nie zawiera glutenu. A przy spożyciu zwraca się uwagę na jej wysuszenie i kruchość jednocześnie. smażona w towarzystwie cebuli,ma podana na talerzu z chrzanem dopełnia się wówczas uczta dla podniebienia i oczu. Wspomnienia pozostają utęsknione, a radość dla żołądka bezcenna – gdyż mięso to zawiera decydowanie mniejszą ilość tłuszczu ogólnego. Oprócz tego w dziczyźnie znajdziemy zdecydowanie więcej aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *